Blog

A kerti bútor tisztítása

A kerti bútor tisztítása

avagy mit kell tudni a polyrattan kerti garnitúrák állagának megőrzéséről

A polyrattan – vagy műrattan – garnitúrák jónéhány előnyét ismertettük már, tökéletesek a kültéri használatra. Számos kiemelkedő tulajdonságuknak köszönhetően élettartamuk jóval hosszabb egyéb társaiknál. Ennek ellenére természetesen a műrattan is igényel törődést, ápolást, hogy sokáig megőrizze eredeti állapotát.

Akárhogyis, a következő nyár hamarabb berobban, mint gondolnád, ezért segítünk néhány tanáccsal, hogyan hozhatod formába kedvenc rattan garnitúrádat a szezonra!

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk neked a kerti garnitúrák tisztításának legpraktikusabb módját. Lássuk hát a nagy kulisszatitkokat!

A kerti bútor tisztítása

A többi fajta kerti bútor esetében nagy levegő és elszántság kell a karbantartáshoz, nos a műrattannál nincs szükséged ilyen mentális felkészülésre, mert egyszerűbb a történet, mint gondolnád. A polyrattan bútorok ápolása és tisztán tartása meglehetősen egyszerű. Kövesd ezeket a lépéseket és a kerti bútorod még sokáig csodás állapotban díszeleg majd.

Milyen gyakran kell tisztítani a műrattan bútorokat?

A lényeg az, hogy rendszeresen tisztítsd. Teheted ezt akár hetente, vagy havonta, ahogy igényled.

Hivatalosan nem szükséges gyakran tisztítani a polyrattan kerti bútorokat, maximum ha fák közelében vannak és azokról szennyeződés, penész, vagy egyéb folt kerül rá.

Azt javasoljuk, legalább 2 alkalommal egy évben végezd el a nagy tisztítást: mielőtt elpakolod a téli hónapokra és miután elővetted és felkészíted a meleg időkre. Nyilván egy vizes lemosás poros nyári hónapok idején is hasznos lehet, de ha nincs külön ok, nem szükséges a nagytakarítás.

Amire szükséged lesz:

  • egy kemény sörtéjű kefe
  • egy porszívó
  • lemosó folyadék (mosószeres, vagy szappanos víz)
  • meleg víz
  • puha rongy
  • slag, vagy egy vödör hideg víz (a végső lemosáshoz)

1. A bútor előkészítése
Győződj meg róla, hogy minden párnát eltávolítottál a bútorról. (Egy másik bejegyzésben elmondjuk azt is, hogyan tisztítsd ki ezeket a párnákat.) Helyezd a bútort olyan helyre, ahol nem okoz gondot a vízes lemosás (és pocsolás :)) és ahol szépen meg tud majd száradni.

2. Ledörzsölni a port és lerakódásokat
Használj ehhez egy erős sörtéjű körkefét, vagy körömkefét, távolíts el minden ragacsos szennyeződést. A kefe segítségével a kis fonatok közé is be tudsz férkőzni, így eltávolítható a hónapok alatt felhalmozódott por is. Azért óvatosan a kefével, a bútort nehogy tönkretedd vele! Ha ez megvan, poszívózd le a felkapart port a résekből is.

3. Kezdd el a lemosást!
Mosószeres, vagy szappanos langyos vízzel és egy puha ronggyal alaposan mosd át a bútor minden részét. Győződj meg róla, hogy a kevésbé látható részeken sem maradt szennyeződés. Hagyd a mosószeres folyadékot kicsit a bútoron, hogy kifejtse hatását és könnyebben eltávolíthass mindent róla.

4. Öblítsd le a habot
A következő lépés a kerti bútor tisztítása során, hogy leöblíted a habos mosószeres réteget. Praktikus, ha a habos folyadék eltávolítására kerti slagot használod. Fontos, hogy ne túl erős sugárral spricceld rá a vízet, inkább csak öblítsd le vele. Ha nincs kéznél slag, néhány vödör víz is megteszi. A lényeg, hogy ne maradjon sehol mosószeres, szappanos víz a bútoron. (A magasnyomású mosó kárt tehet a felületben, így azt erre a célra nem javasoljuk.)

Ne használj:
– Ne használj tisztítószereket, amelyek fehérítőt tartalmaznak, vagy klórt, vagy olyan anyagot, ami felmarhatja a műrattan felületét.
– Ne használj magasnyomású mosót, mert a túl erős vízsugár felvághatja, felsértheti a bútor felszínét

Egész évben kint hagyhatom a műrattan bútorokat?

A műrattan garnitúrák teljesen vízállók. Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy fedetlenül kint hagyd a havas, fagyos télben. A műrattan szálak nagy hidegben ugyanis kevésbé rugalmasak, így elpattanhatnak, eltörhetnek. Ha mindenképp kint kell hagynod, érdemes rá beszerezni egy jól védő bútortakaró fóliát.

MINŐSÉGI TÉLI BÚTORTAKARÓK:

A rattan garnitúra párnák tisztítása

A kerti bútor tisztítása során ne mosd a kültéri párnákat túl gyakran, csak ha valóban szükséges. Anyagukból fakadóan, valamint mivel magas UV sugárzásnak kitéve, hajlamosabbak a kopásra, mint egyéb textíliák.

Ha épp nincsenek használatban, praktikus a párnákat összeszedni és védett helyre tenni.

A műrattan bútorok könnyen kezelhetők, és könnyen tisztán tarthatók. Ha rendszeresen ápolod ezeket a garnitúrákat a fenti módon, sokáig fognak eredeti fényükben ragyogni és boldogítani téged!